Prima femeie inginer din lume unanim recunoscută este o româncă născută la Galați în anul 1887.
Elisa Leonida Zamfirescu a fost o ingineră și inventatoare,șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României, prima femeie membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare- în cadrul căreia a adus o contributie esenţială privind cunoaşterea activităţii femeilor din ţara noastră.
Cu răbdare, cu dârzenie și perseverență a reușit să transformae prejudecățile și ostilitatea vremurilor în care a trăit în admirația generală.
Înfruntând prejudecățile vremurilor în care a trăit (nu a fost admisă la Școala de Poduri și Șosele din București-Politehnica din prezent), în 1909 plecă la Berlin unde devine absolventă a Academiei Tehnice Regale, devenind astfel prima femeie din România și din Europa care obține titlul de inginer.
În timpul Primului Război Mondial merge pe front, unde activează în cadrul organizației „Crucea Roșie“, ulterior fiind decorată cu ordine și medalii românești și străine pentru curajul dovedit.
Dezastrul de pe front se împletește cu iubirea unde îl întâlnește pe viitorul său soț, inginerul Constantin Zamfirescu, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu. Cu acesta se căsătorește pe front, la Ghidigeni, în 1918, la eveniment participând Regina Maria.
După război, își reia activitatea la Institutul Geologic, unde a condus un laborator de analize, în care a elaborat metode originale, raționalizări, a introdus tehnici noi și a efectuat studii importante, toate având ca scop cunoașterea bogățiilor subsolului țării noastre.
Povestea de viaţă a Elisei Leonida Zamfirescu este menită să ne inspire să ne urmăm visurile oricât de imposibile și greu de realizat ar părea, precum și depășirea condiției și a prejudecăților.
Tags neurochirurg prima femeie neurochirurg
Check Also
9 indicii că sunteţi mai deştepţi decât ceilalţi
Oamenii de ştiinţă încercă de decenii să găsească un mod adecvat de cuatificarea a inteligenţei. …